Indien på månen

I veckan just avslutats skickade Indien sin första sond till månen. Som meddelades av en talesman för den indiska rymdorganisationen (ISRO, det indiska rymdforskningsorganisationen), har den indiska Aditya sonden landade på månens yta vid 16:04 (italiensk tid) den 14 november.

Sonden startade vid 06:22 den 22 oktober ombord på raketen Chandrayaan-1 från basen av kust Srihakot, i den sydindiska delstaten Andhra Pradesh, och från den 4 november hade trätt månens omloppsbana.

Det främsta syftet med uppdraget är att driva isotopen helium 3, mycket sällsynt på jorden men mycket eftertraktade, eftersom man tror att det kan användas i produktionen av kärnenergi.

Uppdraget har kostat cirka $ 80.000.000. Den första rymdfarkost landa på månen var den ryska sonden "Luna 2" den 12 september 1959 sedan dess har följt olika uppdrag som drivs främst av USA och Sovjetunionen, som kulminerade med ankomsten av de första astronauterna på månen den 20 juli 1969 då astronauterna Neil Armstrong och Edwin Aldrin, Apollo 11 gick ner, var de första män att gå på månen. Den sista sond, sonden första indiska att nå månen var den japanska sonden "Selene" som lanserades i september 2007.


Dela


Lämna ett svar

:alien::angel::angry::blink::blush::cheerful::cool::cwy::devil::dizzy::ermm::face::getlost::biggrin::happy::heart::kissing::lol::ninja::pinch::pouty::sad::shocked::sick::sideways::silly::sleeping::smile::tongue::unsure::w00t::wassat::whistle::wink::wub: